Drage članice i članovi SOMK-a,

Pišemo vam iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju kako bismo izrazili našu snažnu podršku i solidarnost u vašim nastojanjima da osigurate pravedne i ravnopravne uvjete rada za sve zaposlene u dječjim vrtićima u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru.

Općine i gradovi, osnivači dječjih vrtića, nažalost se nisu pokazali spremnima na konstruktivne razgovore, koji bi trebali biti temelj za zaštitu i unapređenje prava radnika. Vidljivo je da postoji očita nevoljkost da se prizna vaš trud i doprinos dobrobiti zajednice. Ustav RH i međunarodni zakoni, uključujući Konvenciju 98, jasno propisuju pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, što se mora poštovati bez iznimke.

Posebno smo razočarani postupcima u Biogradu na Moru, gdje je osnivač otvoreno odbio sudjelovati u pregovorima, dodatno vršeći pritisak na radnike i radnice.

Podržavamo vaše napore da se kroz štrajkove i druge oblike sindikalnih akcija borite za svoja prava. Vaša borba je pravedna i nužna, i stojimo uz vas u svakom koraku.

Molimo vas da nas obavještavate o daljnjem razvoju situacije te vam stojimo na raspolaganju da podržimo vaše napore. Vaša borba je i naša borba. Zajedno možemo postići promjene koje su potrebne za bolji i pravedniji svijet za sve radnike.

S poštovanjem i solidarnošću,

Karlo Držaić,
član Izvršnog odbora BRID-a