ManiFiesta

Od 17. do 18. rujna u belgijskom gradu Oostendeu održano je 12. izdanje ManiFieste, festivala solidarnosti. Ovogodišnju ManiFiestu posjetilo je 14 tisuća ljudi, a organizirali su je zdravstvena organizacija Médecine pour le peuple/Geneeskunde voor het Volk (MPLP/GVHV) i časopis Solidaire. Solidaire je marksistički časopis kojeg izdaje Radnička partija Belgije (PTB/PVDA), dok je MPLP inicijativa PTB-a kojom se želi pružiti univerzalnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb u cijeloj Belgiji. Organizacija postoji od 1971. godine, a trenutno zapošljava preko 200 zdravstvenih radnica i radnika u 11 domova zdravlja diljem zemlje.

U sklopu festivala organizirano je oko 160 događaja uključujući političke rasprave, debate, sajam knjiga, izložbe, festival hrane i koncerte. Među govornicima su se našli bolivijski potpredsjednik David Choquehuanca, Chris Mitchell iz pokreta Enough is Enough u Velikoj Britaniji, palestinska aktivistkinja Ahed Tamimi, i Nabretta Hardin,sindikalna organizatorica Starbucksu. Osim njih, na ManiFiesti su govorili i brojni aktivisti PTB-a, uključujući predsjednika Raoula Hedebouwa, zastupnika u Europskom parlamentu Marca Botengu, i predstavnicu u Zastupničkom domu Sophie Merckx.

Naša članica Ana Vračar sudjelovala je na raspravi o zdravlju radnica i radnika na poziv MPLP-a, skupa sa sindikalistkinjama iz Belgije i Nizozemske te liječnicom i aktivistkinjom MPLP-a Elisom Munoz Gomez.