Glavni programi udruge, definirani strateškim planom od 01.01.2018. – 31.12. 2020.

  1. Obrazovanje i izgradnja kapaciteta
  2. Istraživanje i proizvodnja znanja
  3. Umrežavanje i javno djelovanje
  4. Proizvodnja medijskog sadržaja

U 2020. godini na realizaciji programa u udruzi je bilo zaposleno šest osoba, a aktivnosti udruge
velikim su dijelom obavljali suradnici/e i volonteri/ke. Udruga trenutno broji 23 članice i dvadesetak
suradnika/ca i volontera/ki koji djeluju u 5 osnovnih sekcija (infrastruktura, teren, istraživanje,
obrazovanje, mediji) razgranatih u mnoštvo podgrupa koje se bave raznim aktivnostima koje udruga
provodi.

BRID je članica Centra za razvoj radničke participacije, Nogometnog kluba Zagreb 041, Zadruge za etično financiranje i People’s Health Movementa.

Provedbe obrazovnih formata čiji je cilj povećati znanje i kapacitete za djelovanje sindikata

Komunikacijski kanali

Udruga je u 2020. godini komunicirala preko službene web stranice, putem redovitog newslettera, portala Radnickaprava čiji smo nakladnik, Facebook stranice, Instagram stranice i YouTube kanala Radnička prava TV. Pored toga, redovita komunikacija odvijala se tijekom provođenja programskih aktivnosti poput terenskih posjeta, tribina, javnih događaja itd.

BRID je članica Centra za razvoj radničke participacije, Nogometnog kluba Zagreb 041, Zadruge za etično financiranje i People’s Health Movementa.

Glavni programi udruge

Obrazovanje i izgradnja kapaciteta

Program se sastoji od provedbe obrazovnih formata čiji je cilj povećati znanje i kapacitete za djelovanje sindikata, udruga, zadruga, ali i šire javnosti, u polju radničkih i socijalnih prava te demokracije – s naglaskom na ekonomsku demokraciju i upravljanje javnim dobrima.

Kolegij o radničkim pravima u sklopu Mirovnih studija Centra za mirovne studije držimo u kontinuitetu od 2013. Kolegij smo ove godine pod novim nazivom Održivi razvoj i ekonomska pravda držali u suradnji s kolegom Draženom Šimlešom. U pet trosatnih termina od 6. veljače do 3. ožujka i uz gostovanje Danijele Dolenec s Fakulteta političkih znanosti pokrili smo teme različitih oblika demokracije, održivog razvoja, ekološkog otiska, sindikalnog organiziranja, socijalne države, klasne teorije i ekonomske demokracije. Kolegij je polazilo 20-ak ljudi, a u pripremi i izvedbi su uz Danijelu i Dražena, sudjelovali i naši Iva Ivšić, Jelena Miloš i Jovica Lončar.

Od 27. siječnja do 2. ožujka održano je šest radionica na temu Socijalni dijalog i klasna borba u sklopu
ESF projekta “Unapređenje socijalnog dijaloga”. Program je u suradnji s našim članovima Nikolom Ptićem i Jakovom Kolakom koncipirao Stipe Ćurković iz Centra za radničke studije koji je održao i uvodnu radionicu na temu Kapital i rad te radionicu o klasnoj borbi. Nikola Tomašegović pričao je o radničkom pokretu do drugog svjetskog rata, Danijela Dolenec održala je sesiju o državi blagostanja, Mislav Žitko je dao uvod u neoliberalizam. Program su zaključile Jelena Ostojić i Katarina Jaklin radionicom o radničkim borbama u Hrvatskoj. Program je polazilo tridesetak sudionica i sudionika iz raznih udruga, sindikata i inicijativa. Radionice su izvedene u sklopu projekta kojeg su zajedno provodili Regionalni industrijski sindikat iz Varaždina, sindikat Nova solidarnost iz Siska te Centar za razvoj radničke participacije iz Zagreba čiji je BRID član i suosnivač. U pripremi i izvedbi programa želimo naglasiti i važan doprinos Bojana Nonkovića, Josipa Jagića i Siniše Miličića. Više o cijeloj edukaciji možete vidjeti u video prilogu kojeg je pripremila naša video sekcija.