Foto: CMS – Mirovni studiji

Tokom siječnja i veljače vodili smo kolegij Globalno društvo i ekonomska pravda u sklopu Mirovnih studija Centra za mirovne studije. Prvi dio kolegija vodio je Dražen Šimleša iz Zmag-a, a drugi Luka Čuljak i Jovica Lončar uz gostujuće predavanje Karin Doolan sa Sveučilišta u Zadru. U šest dvosatnih on line termina dvadesetak smo polaznica/ka upoznali s procesom globalizacije iz perspektive odnosa moći i strukturnog nasilja te međuodnosom radničkog organiziranja i ekonomske pravde pokrivši teme različitih oblika demokracije, održivog razvoja, ekološkog otiska, sindikalnog organiziranja, socijalne države, klasne teorije i ekonomske demokracije. Kolegij u različitim oblicima izvodimo u kontinuitetu od 2013.

U vremenu obilježenom porastom društvenih, ekonomskih i ekoloških nejednakosti na globalnom i lokalnom planu, Mirovni studiji se bave razumijevanjem njihovih uzroka, dijele alternative i potiču prakse promjene. Polaznici i polaznice Mirovnih studija, zajedno s mentorima i mentoricama zamišljaju pravednije društvo s manje direktnog i strukturnog nasilja, traže modele organiziranja građana za izgradnju pozitivnog mira te povezuju ljude i grupe.

Mirovni studiji koriste interdisciplinarni pristup temama ljudskih prava, globalnog društva i ekonomske pravde, ljudske sigurnosti i migracija, feminizma, spola, roda, seksualnosti te ratnog i antiratnog nasljeđa. Program uključuje rad na vještinama suradnje, analize sukoba i upoznavanje s praktičnim alatima i primjerima rada na društvenoj promjeni.

Povezivanjem i suradnjom kroz Mirovne studije se stvara istraživački, obrazovni i organizacijski potencijal za nenasilnu promjenu društva.

Neformalni obrazovni program Mirovnih studija, Centar za mirovne studije u kontinuitetu organizira u Zagrebu od 1997. godine, a od 2021. Mirovni studiji su dostupni sudionicima i sudionicama iz cijele Hrvatske. Osnovni program traje 100 sati, a provodi se od siječnja do srpnja u večernjim satima, od 18 – 20 sati, a uključuje i tri vikend susreta uživo.